zondag 17 januari 2016

11-15 jan: Vogelweek voor scholen

Op maandag 11 januari was het officiële startschot van de ‘Vogeltelweek voor scholen’.  
In ons eerste leerjaar leerden we vogels te spotten: een kraai, een merel, een mus, een mees en een roodborstje herkennen we meteen. Wanneer we een andere vogel zagen, namen we er ons boekje van Natuurpunt bij waarop tal van foto’s staan met de juiste naam van de vogel erbij.


We maakten onze speelplaats vogelvriendelijk door een voederplankje te voorzien en voorzagen goed en gevarieerd vogelvoer en proper water.  
Vogels vinden in de winter minder voedsel terwijl ze dit juist nu extra veel energie nodig hebben om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Insecten zijn verdwenen onder de grond. Bessen zijn geplukt. Regen en sneeuw maken het moeilijk om zaden te vinden. Bovendien zijn de dagen korter en is er dus minder tijd om voedsel te zoeken. Redenen genoeg dus om de vogels die hier bij ons blijven in de winter te verwennen.
 

 

 

 
Donderdag namen we deel aan de vogelteldag. Met de folder en de tellijst van Natuurpunt bij de hand bekijken we vanuit de klas de vogels op de speelplaats gedurende 30 minuten. We noteerden per soort het grootste aantal dat we tegelijkertijd zagen en geven dit door aan Natuurpunt. Dit jaar een bijzonder resultaat.
Wij spotten na de speeltijd: 2 mezen, 1 merel, 12 kraaien en 1 houtduif.



 
Wie thuis ook aan de slag wil moet zeker eens een kijkje nemen op de website van Natuurpunt. Hier vind je meer tips terug over voederen en welke vogel welk voer lust en advies om je tuin vogelvriendelijk in te richten.



Alvast veel plezier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten