donderdag 23 december 2010

Afsluiting van het jaar 2010.

Zou er dit jaar dan toch een witte kerst in zitten? Een nieuw pak sneeuw lag er vanmorgen wel. Dit leverde weer leuke sleepartijtjes op want de speelplaats ligt er wit bij deze dagen.

Vandaag werd er weer intensief geoefend voor de musical 'Villa Kattenstein'. De leerlingen van het eerste leerjaar werden daarom opgevangen door juf Carine van godsdienst en juf Nathalie van zedenleer. Ze verzorgden de placematjes voor de kerstmaaltijd en speelden leuke gezelschapsspelletjes in de klas.

Intussen kon ik mij volledig toeleggen op de musical. Voor enkele toneelspelers en juffen sloeg de vermoeidheid wel toe. Mezelf inbegrepen. Gelukkig staan er twee weken rust voor de deur. Daarna vliegen we er weer in want eind die week (vrijdag 14 januari) is dan de langverwachte dag. Jullie komen toch ook kijken naar onze musical?

Vanmiddag aten we samen gezellig Kerstmiddagmaal in de refter. Daarna was het dubbele feestpret. We vierden Robbe zijn verjaardag en de pakjes die al een hele week onder de kerstboom lagen werden opengedaan. Daarna genoten de kids nog van een leuk kerstverhaal 'Opa Pettson viert Kerstmis' en konden ze met gans de lagere school het jaar 21010 dansend en in feeststemming willen afsluiten.

Er rest mij enkel iedereen nog een gezellige Kersttijd toe te wensen en een gelukkig nieuwjaar. Ik ga er ook voor veertien dagen tussenuit!

Tot volgend jaar! Hopelijk blijven jullie ook in 2011 onze blog op de voet volgen.

woensdag 8 december 2010

Volgende pakjesfeest op komst!

De kids zien nu reeds uit naar het volgende pakjesfeest want sinds vandaag staat onze kerstboom in de klas. Vrijdag krijgen ze allemaal een klein briefje mee in het agenda waarop staat voor wie ze een cadeautje van 5euro mogen kopen. Deze pakjes verzamelen we onder de kerstboom in de klas en op 23 december wanneer het kerstfeest is in de klas worden deze opengemaakt.

W.O. thema: Lang geleden...

De kids kregen deze week een interview-taak mee naar huis. Deze interviewtjes worden in de klas met elkaar vergeleken en worden eveneens vergeleken met hun leefwereld. Op deze manier komen de kinderen te weten hoe het vroeger was, hoe het nu is, waarom het vroeger niet kon,... Ze worden warm gemaakt om het verleden van nabij te gaan bekijken.

Gisteren maakten de kids kennis met speelgoed van vroeger en alle tijden. Dit leverde heel wat spelplezier op!

DIT LEERT JE KIND IN KERN 5


Letters: eu - j - ie - l - ou - uu
Woorden: reus, jas, riem, bijl, hout, vuur




Herhaling: a - aa - b - d - e - ee - h - i - k - m - n - o - oe - oo - p - r - s - t - u - v - w - ij - z
Uw kind kent inmiddels al heel wat letters: De komende weken komen daar nieuwe letters bij: de eu van reus, de j van jas, de ie van riem, de l van bijl, de ou van hout en de uu van vuur.
Het thema van deze kern is ‘sprookjes’. De nieuwe woorden worden aangeboden in een sprookje over een reus.


De letter eu
In deze kern leert uw kind onder andere de letters bij de klanken eu – ou. Net als de reeds bekende letters ij en oe bestaan deze ‘letters’ uit twee tekens. Voor de kinderen is de eu echter één letter. U praat dus over de letter –eu-. Niet over de letters e-u.

Wisselwoorden
Uw kind krijgt elke kern oefeningen om de nieuwe letters te oefenen en toe te voegen aan reeds bekende letters. Zo leren kinderen ook woorden lezen in rijtjes. In elk woord wordt een letter vervangen door een andere letter. Dat kan de letter vooraan, in het midden of achteraan in het woord zijn. Op deze manier oefent uw kind om met letters die het kent nieuwe woorden te maken. 'Vuur' kan bijvoorbeeld worden veranderd in 'vaar', 'veer' en 'voor', maar ook in 'duur', 'muur' en 'zuur'. Oefen samen en laat uw kind wisselwoorden maken met de laatst geleerde woorden en letters.

Boekjes lezen
Uw kind kent nu bijna alle letters. Daarom kunt u in de bibliotheek alle eenvoudige boekjes lenen. De boeken zijn ingedeeld aan de hand van een codering. Code C staat voor leesboeken voor beginnende lezers of kijken bij niveauboeken. Stimuleer de leesvaardigheid van uw kind en zoek samen regelmatig leuke boeken uit!
(bron: www.veiliglerenlezen.nl)

donderdag 2 december 2010

Wie deed dit?

Vandaag bracht Sinterklaas en twee Pieten een bezoekje aan onze school. Door het koude weer was Sinterklaas ziek geworden en kwam hij met een ziekenwagen tot bij de school. Gelukkig werd hij snel beter door de hartverwarmende liedjes die de kids voor hem zongen. Hij bracht natuurlijk ook heel wat lekkers mee en een klascadeau. Twee weegschalen, plasticine voor het hoekenwerk en een bal om mee te gooien naar de grote ballenvanger die de kleuterschool cadeau kreeg.
Terug in de klas deden de kids een nare ontdekking. Er stonden heel wat stoelen op zijn kop en op het bord stond 'BOE PIET' geschreven. Dit veroorzaakte heel wat tumult. Gelukkig had hij voor onze kapoenen wel lekkers achtergelaten. De snoepjes smaakten heerlijk!
Dank je wel, Sint en Piet! We zien jullie graag volgend jaar terug.

dinsdag 30 november 2010

Eerste sneeuwpret!

De speelplaats lag er vandaag voor het eerst wit bij. Het is belangrijk uw kind warm te kleden zodat ze tijdens de speeltijd toch even een frisse neus kunnen nemen. Een warme winterjas, muts, wanten en winterlaarzen zijn geen overbodige luxe. Vandaag moest ik tegen geen enkel kind zeggen dat hij/zij zijn/haar jas moest vast doen. Blijkbaar was het vandaag koud genoeg voor iedereen!

Er werden tijdens de speeltijd veel sneeuwballen gemaakt. Zoals op de foto te zien is kan je in dit geval beter over 'bladerballen' spreken. De pret was er niet minder om! 

Hoekenwerk in teken van Sinterklaas!

Vandaag stond het hoekenwerk in het teken van Sinterklaas.
De kids werden in 4 groepen verdeeld en kregen 4 opdrachten die ze tesamen tot een goed einde moesten brengen.

De opdrachten:
1) Bouw samen het kasteel van Sinterklaas.
2) Lees de woorden uit de zak en kleef ze op de juiste plaats op de Sint-tekening.
3) Reken de oefeningen uit en stapel de pakjes. Controleer of je ze juist hebt gestapeld.
4) Verdeel het speelgoed voor Zwarte Piet; speelgoed voor jongen/meisje - speelgoed voor binnen/buiten - speelgoed waarmee je alleen/samen kan spelen - speelgoed voor kleine/grote kinderen.
4)
En ja, ze hebben het tot een goed einde gebracht. Ik ben er zeker van dat de Sint hen hiervoor zal belonen!

Voorleesweek: van 20 tot 28 november.

De voorleesweek is een jaarlijks terugkerende campagne
die iedereen wil aanmoedigen om vaker voor te lezen aan kinderen.
Op school namen we naar jaarlijkse gewoonte weer deel
aan de campagne omdat het kinderen ook stimuleert
in hun taalontwikkeling.

Ik las voor uit enkele Sinterklaasboeken en de leerlingen van het zesde leerjaar kwamen donderdag voor ons voorlezen.

Zoals je kan merken aan de foto's blijft voorlezen het leukste kwartiertje van de dag!


zondag 21 november 2010

Aftellen naar de komst van SINTERKLAAS

De kids kregen vrijdag hun aftelkalender voor Sinterklaas mee naar huis. Het is de bedoeling dat ze elke dag een vakje kleuren op de kalender zodanig dat ze mee kunnen aftellen naar de Sint.
Dit jaar zal Sinterklaas op 2 december een bezoekje brengen aan onze school. Volgende week gaan we deze komst volop voorbereiden.

Opgeruimd staat netjes!

Deze week hebben de kids van het eerste leerjaar geleerd hoe ze afval moeten sorteren.
Ze weten nu goed wat er precies in de blauwe en bruine zak en de GFT-bak moet. Er werd allerlei afval gesorteerd. Zowel plastiek flessen, blikjes, papier, kledij en glas kunnen we nu goed sorteren en weten waar het hoort. Jammer genoeg was er iets te weinig tijd voor een bezoekje aan het containerpark. We zagen wel een video waar kids een bezoekje brachten aan een containerpark en leerden sorteren.

Het is de bedoeling dat ze dit ook gaan toepassen op school (vuilbakken van de speelplaats) en thuis. Ik hoop dat het opruimen van de speelplaats hen ertoe zal aanzetten om minder afval op de grond te gooien.

Onverwacht bezoek van een kleine poes.

Vrijdagmorgen kregen we tijdens onze rekenles het onverwachte bezoek van de mama van Emily (L2A). De jonge poes van Emily had zich verstopt in de auto. Door de komst van de poes was iedereen plots weer bij de les. De poes vond het best leuk in het eerste leerjaar. Haar klauwen heeft ze niet laten zien. Blijkbaar genoot ze van de aandacht en de aaitjes die ze kreeg van 21 handjes. De kids van het eerste leerjaar hopen alvast dat de poes dit avontuur nog eens zal willen overdoen. Ze is in ieder geval van harte welkom! 

vrijdag 12 november 2010

Help, onze school zit vol klussers!

De voorbije weken werd er heel wat verhuisd. Dit kwam doordat ze nieuwe ramen kwamen steken in onze klassen (L2A - L3B - L4A en bij ons!).

De oude, zware metalen ramen werden vervangen door moderne exemplaren. We vinden het wel leuk want het geeft een heel ander zicht in onze klas. Het is veel mooier dan vroeger en door de dubbele beglazing besparen we een hoop energie. Omwille van het nieuwe kinderdagverblijf moesten we dinsdag alsook onze tijdelijke klas verlaten. Er werd een noodsenario opgesteld. Gelukkig leggen de poetsvrouwen deze week nog een laatste hand aan de schoonmaak van onze eigen klas. Ze maken alles netjes en zorgen dat alle stof verdwijnt!

Maandagvoormiddag krijgen onze kids van L1A en L2A een uitstap naar een binnenspeeltuin cadeau onder begeleiding van juf Sofie, juf Inneke en enkele lieve mama's. Juf Kathleen en ik gaan ons uiterste best doen om dan weer alles netjes op zijn plaats te krijgen. Na de middag gaat het zwemmen gewoon door. Vanaf dinsdag zullen we hopelijk terug in ons vertrouwde klasje kunnen.

We willen nog graag een nieuw kleurtje in de klas maar dit zullen we moeten uitstellen tot in de grote vakantie!

Langs deze weg wil ik alle helpende handen bedanken voor hun bijdrage!

DIT LEERT JE KIND IN KERN 4

Letters: h-w-o-a-u
Woorden: huis, weg, bos, tak, hut



De letters i-m-r-v-s-aa-p-e-t-ee-n-b-oo zijn bekende letters geworden.
De nieuwe woorden en letters worden aangeboden aan de hand van een verhaal over oma die met kinderen naar het bos gaat en verdwaalt.
De derde-persoon-t
In deze kern leert uw kind het lezen van werkwoorden met de derde-persoon-t, zoals: 'loopt', 'maakt' en 'rent'. U zult merken dat uw kind steeds meer en beter begint te lezen. Vertel je kapoen hoe knap u dat vindt.

Waarom ik leer lezen
Uw kind leert niet alleen nieuwe woorden en letters maar ontdekt ook steeds meer waar lezen toe dient: je kunt genieten van een verhaal, je kunt informatie opzoeken in een boek of een gids en je kunt elkaar op papier een boodschap doorgeven!

dinsdag 9 november 2010

9 november: Kronkeldiedoe!

Kronkeldie wat? Kronkeldie hoe? KRONKELDIEDOE!
De kinderen beleefden een leuke SVS sportnamiddag. Een
doorschuifsysteem bracht ons van de ene activiteit naar de andere. Iedereen genoot ervan. De foto's liegen er niet om. Dank hierbij aan de mama van Yana die ons begeleidde in de sporthal!






dinsdag 2 november 2010

HALLOWEEN: Griezelen op school!

Wat vind je van onze griezelpakken? Herken je de gezichtjes nog van onze spoken, vampiers, vleermuizen, heksen, pompoenen,...
Juf Sofie samen met mijn griezelkids.

In de klas griezelden we verder...

Wie kan het toverwoord ontdekken?

We maakten samen een griezel toverdrank. Het griezelrecept vind je hieronder!


Onze vampier Brent tovert woorden uit zijn goocheldoos...

De kids van het derde leerjaar maakten voor onze eersteklassers iets heel eng.
'Wie lust er afgehakte vingers in bloed?'

vrijdag 22 oktober 2010

We leren tot 10!

Deze week leerden de kids tellen, terugtellen en de getallen herkennen tot 10. Hierop oefenen we de komende weken verder.

Belangrijk is wel dat ze hun splitsingen tot 5 goed onder de knie blijven houden. Oefen daarom vooral de splitsingen!

Tip: Vraag elke dag tussendoor 5 splitsoefeningen. Dit duurt niet lang en kan zelfs op weg van en naar school.  'Ik splits 3 in 1 en ...' of 'Ik verdeel 5 in 3 en ...' Je zal zien dat het steeds sneller en beter lukt. Het is dan gewoon een tussendoortje en geen moet taakje.

21 oktober: zesdeklassers geven verkeersles aan eersteklassers!

Vandaag zijn we samen met het zesde leerjaar naar een vrachtwagen gaan kijken waar de polite de dode hoek in een rood tapijt bij de vrachtwagen had gelegd. De leerlingen van het zesde moesten zelf hun kennis overdragen aan de kids van het eerste leerjaar. Geboren onderwijzers zijn het! Alle kinderen kennen nu echt het gevaar van het niet gezien worden door wegreuzen. Ze namen allemaal zelf eens plaats achter het stuur van de vrachtwagen zodat ze aan de lijve konden ondervinden dat het niet makkelijk is als vrachtwagenbestuurder om spelende kinderen te zien.

Er gebeuren nog altijd te veel ongelukken op de weg. Een dode-hoekspiegel biedt maar weinig vooruitgang. We moeten blijven uitkijken in het verkeer!


 


Het Belgisch instituut voor verkeersveiligheid heeft nu ook 50 vrachtwagens het nieuwe waarschuwingssysteem met sensoren laten uittesten. De chauffeur wordt gewaarschuwd door een geluid als er een fietser zich in de dode hoek van de vrachtwagen bevindt.  Hopelijk werkt dit systeem beter dan de dode-hoekspiegel!

DIT LEERT JE KIND IN KERN 3

Letters: d - oe - k - ij - z
Woorden: doos, poes, koek, ijs, zeep
Herhaling van de letters van kern 1 en 2: m - r - v - i - s - aa - p - e - t - ee - n - b - oo

wandplaten-kern3Deze nieuwe woorden en letters worden aangeboden aan de hand van een verhaal uit een reuzenboek. In dit verhaal vinden kinderen in een wensdoos telkens een nieuwe verrassing. Het thema van deze kern is ‘Wat zit erin?’

Woorden en zinnen                                                                                 
Uw kind is bij het begin van kern 3 alweer een week of acht in het eerste leerjaar. Steeds meer woorden kunnen worden gelezen. Uw kind leert niet alleen nieuwe letters en woorden, maar oefent deze ook op verschillende manieren.
Een voorbeeld van zo'n oefening is het invullen van letters in woorden waarin een letter ontbreekt. Bij het stukje ‘-en’ kan het kind kiezen uit b, p en r om er een compleet woord van te maken. Het plaatje dat naast het woord afgebeeld wordt geeft aan welk woord bedoeld is (ben, pen of ren) .

Uw kind leest ook al korte zinnen:
ik eet een vis.
een kip en een aap.
tim zit bij een boom

Uw kind al thuisgekomen met een Veilig&vlotdiploma, eerst na kern 1 en pas geleden na kern 2. 
Uw kind bracht vorige week ook de werkboekjes die het op school werden gemaakt mee naar huis om de vorderingen te laten zien. Ik ben er van overtuigd dat uw kind hier graag een woordje uitleg bij heeft gegeven.

Achteraan in het werkboekje zitten staan drie controletaken (toetsen) waar u kan zien of uw kind de geziene leerstof beheerst.  



(bron: www.veiliglerenlezen.nl)

7 oktober: Naar de boomgaard!

Op donderdag 7 oktober brachten de kids van het eerste en tweede leerjaar samen een bezoek aan het fruitbedrijf 'Bruneel-Cox - Brandakkers 4 te Rijkevorsel.
Onder een stralende zon werden de kids in een huifkar rondgeleid in de wondere wereld van de appels en peren. Iedereen genoot van de rit tussen de rijen bomen. We leerden enorm veel bij. Zo weten we nu dat er veel bijen nodig zijn om de appels te bevruchten. Dat laagstammen speciaal voor de fruitteelt gekweekt worden. Dat men gaas doet rond de stam opdat konijnen en hazen de lekkere schors niet van de bomen zou kunnen knabbelen. Dat men gieren inzet om op veldmuizen te jagen die appels en peren en wortels van de bomen wel zien zitten. Dat je appels moet kantelen om ze te plukken zodat de steel er niet afgerukt wordt. Anders kan er lucht aan de appel en rot hij. Dat er een vijver nodig is met pompen om tijdens de zomermaanden de bomen te benevelen.
Daarna werd de rondleiding verdergezet in de binnenruimte waar de sorteermachines aan het werk zagen met de sorteerders en de koelcellen waar ze de appels bewaren zodat ze bijna een heel jaar lang in de winkels te vinden zijn...
Er werd natuurlijk ook gesmuld van de overheerlijke verschillende variëteiten van appels en peren die ze hier telen.
De kids konden hier letterlijk alle zintuigen gebruiken om deze wondere fruittuin te ontdekken!