vrijdag 25 oktober 2013

Het eerste rapport

Na twee maanden willen we jullie (ouders) graag op de hoogte brengen van de vorderingen van uw kind. Dit doen we met het eerste rapport. Dit schooljaar zijn het er eigenlijk twee: één voor het levensbeschouwelijk vak waarvoor u met uw kind heeft gekozen en één voor de andere vakken.

Zoals u al gemerkt heeft, staan er niet bij alle onderdelen punten op het rapport. Dat is bewust zo gedaan. We willen de kinderen niet onnodig belasten met extra opdrachten en taken. Wat we als leerkracht op het rapport zetten, is gebaseerd op algemene en specifieke vaardigheden/waarnemingen van onze kinderen in actie gedurende de maand september en oktober. Deze waarnemingen worden geduid met codes ++ (zeer goed), + (goed), - (kleine onvoldoende), -- (grote onvoldoende, totaal niet bereikt).
De leef- en leerhouding van uw kind wordt weergegeven met gezichtjes.
L K J
Uw kind heeft ook zelf inbreng in het rapport door aan te geven wat hij/zij vindt van dit rapport. Dat vinden we erg belangrijk en we durven deze mening ook bevragen om te weten te komen waarom een kind zich zo voelt.

We zijn tevens benieuwd naar uw mening en willen deze graag kennen. We wisselen graag informatie uit. Dit babbeltje doen we op het geplande oudercontact van 5 november 2013. Uw kind heeft hiervoor een uitnodiging meegekregen. Zo kunnen we wat meer informatie uitwisselen.

TIP: Mocht u vragen hebben; noteer deze op een briefje en breng dit mee. Op deze manier vergeet u ze niet te stellen.

Tot dinsdag na de vakantie op het oudercontact!

Juf Nancy en juf Peggy

donderdag 24 oktober 2013

Dode hoek bij vrachtwagens

Vandaag zijn we naar een vrachtwagen die de gemeente voor ons ter beschikking stelde gaan kijken waar de dode hoek was aangeduid met een rood tapijt. De leerlingen van het zesde leerjaar begeleidden de kindjes van het eerste leerjaar.  Ze gaven hen de uitleg die ze in de klas hadden geleerd.

We namen ook een kijkje achter het stuur van de vrachtwagen. Zo konden we zelf vaststellen dat de chauffeur ons (zelfs met fluo hesje) op bepaalde plaatsen niet ziet. Het is toch belangrijk om weten voor onze kinderen dat ze weten waar ze moeten gaan staan bij een vrachtwagen zodat ze beseffen dat ze niet altijd gezien worden in het verkeer.

maandag 21 oktober 2013

Start van de fluo-actie

De speelplaats kleurde vanmorgen bij de opening van de fluo-actie helemaal fluo. Ons vijfde leerjaar zorgde voor een oginele opener op de tonen van de gangnam style. Proficiat, vijfdeklassers. Leuk gedaan!

 
Daarna was het onze beurt om ons fluolied te laten horen. Hopelijk heeft iedereen nu begrepen dat het tijd is om de fluohesjes nu definitief uit de kast te laten en elke dag aan te trekken.
Langs deze weg wil ik al onze ouders nog eens benadrukken dat we ons fluohesje elke dag moeten aandoen om naar school te komen. Of je nu met de bus, te voet, met de fiets of de auto naar school komt. Fluo is hip en veilig!
 


vrijdag 18 oktober 2013

Ontbijten in de klas op de dag van het brood

Spannend... Welk boterhammetje zou mijn vriendje in mijn brooddoos hebben gestoken?

Lekker of teleurgesteld?
 
Melk is goed voor elk!



Een appeltje kan er ook nog altijd bij!

Wie is de coolste van de klas?

Iedereen is het er mee eens. Ontbijten is top!






En na het ontbijt poetsen we onze tanden zoals we het geleerd hebben. Twee minuten boven-, achter- en voorkant.






donderdag 17 oktober 2013

Sfeerfoto's voor wie een vlieg wil zijn in L1.

Een leeslesje in het eerste leerjaar.
We lezen al korte verhaaltjes. Tijdens de leesles zitten we meestal in groepjes.

 
Na de middag... tijd voor een beeldles. Ieder toont zijn/haar eigen creativiteit.  





Nog tijd over? Tijd voor een leuk spel.




 
Of gaan we dansen op K3? De jongens kozen voor iets stoerders!
 

woensdag 16 oktober 2013

Thuis helpen met lezen.

Sommige kinderen hebben moeite met vlot leren lezen. Ouders kunnen hun kind thuis hierbij ondersteunen. Hieronder vindt u drie tips om het lezen thuis plezierig te laten verlopen.

Frustraties vermijden
  • Zorg dat samen lezen geen opgave wordt. Doe het iedere dag op een vast tijdstip en niet meer dan een kwartiertje per dag.
  • Het  nadrukkelijk wijzen op fouten en aansporen om het beter te doen werken averechts. Help liever door het voor te zeggen als het niet lukt.
Voor-koor-zelf methode
  • Lees wat geoefend moet worden eerst zelf voor. Doe dit niet te vlug. Zeg tegen je kind dat het mee moet kijken naar de woorden of het stukje tekst, terwijl u voorleest.
  • Ga vervolgens samen hardop lezen, in koor. Niet te veel ineens en op een rustig tempo. Herhaald lezen werkt motiverend. Dit doe je door de woorden of zinnen enkele keren na elkaar te lezen. Je zal zien dat het alsmaar beter gaat.
  • Laat uw kind zelf de woorden of zinnen lezen. Moedig uw kind aan en vermijd uitdrukkingen als 'Dat staat er niet.' , 'Kijk eens goed.'

Voorlezen
Een fijne afsluiting is dat je zelf voorleest uit een boek.

Veel plezier!

maandag 14 oktober 2013

Leuke speltip voor thuis.


Tijdens de rekenlessen wordt er veel geteld. We turven (zetten streepjes), we tellen met blokjes, we kleuren vakjes als we tellen, ... Om dit te oefenen kan u thuis een spelletjesavond inrichten.
Gezelschapsspelen die hiervoor in aanmerking komen zijn gezelschapsspelen waarbij gedobbeld moet worden zoals ganzenbord, mens erger je niet, domino,...
Dit zijn eenvoudige maar leuke spellen waarbij kinderen veel moeten tellen. Op deze manier is uw kind aan het leren zonder het te weten. En ... het is nog leuk ook !

Dit leert je kind in kern 3.

Letters: d - oe - k - ij - z
Woorden: doos, poes, koek, ijs, zeep
Herhaling van de letters van kern 1 en 2: m - r - v - i - s - aa - p - e - t - ee - n - b - oo

wandplaten-kern3



Deze nieuwe woorden en letters worden aangeboden aan de hand van een verhaal uit een reuzenboek. In dit verhaal vinden kinderen in een wensdoos telkens een nieuwe verrassing. Het thema van deze kern is ‘Wat zit erin?’

Woorden en zinnen                                                                                                                          Uw kind is bij het begin van kern 3 alweer een week of zeven in het eerste leerjaar. Steeds meer woorden kunnen worden gelezen. Uw kind leert niet alleen nieuwe letters en woorden, maar oefent deze ook op verschillende manieren.
Een voorbeeld van zo'n oefening is het invullen van letters in woorden waarin een letter ontbreekt. Bij het stukje ‘-en’ kan het kind kiezen uit b, p en r om er een compleet woord van te maken. Het plaatje dat naast het woord afgebeeld wordt geeft aan welk woord bedoeld is (ben, pen of ren) .

Uw kind leest ook al korte zinnen:
ik eet een vis.
een kip en een aap.
tim zit bij een boom.


Veilig & Vlot
Waarschijnlijk heeft u al vaker gehoord dat er op school gewerkt wordt met Veilig & Vlot? Wellicht is uw kind al thuisgekomen met een Veilig&vlot diploma, eerst na kern 1 en vandaag na kern 2. Veilig & Vlot is een boekje met woordrijtjes die opklimmen in moeilijkheid. Uw kind leert hiermee niet alleen correct, dus foutloos woorden lezen maar juist ook vlot. Vlot lezen is een belangrijke voorwaarde voor het begrijpend lezen.
Vraag uw kind maar eens naar de verschillende werkjes die het op school maakt. Uw kind zal dat zeker graag willen vertellen.


(bron: www.veiliglerenlezen.nl)

dinsdag 8 oktober 2013

Uitwisseling van weetjes bij het thema groeien ...

We vertelden vandaag aan elkaar en aan onze vriendjes van de andere klas wat we geleerd en ontdekt hadden. Op deze manier leren we van elkaar.


maandag 7 oktober 2013

We leren over hoe dieren, mensen en planten groeien.

Groepswerk over hoe mensen, dieren en planten groeien. We praten met elkaar en leerden van elkaar leuke weetjes.


Thema: Mijn lichaam. We gebruiken onze zintuigen.

Vandaag deden we tal van leuke activiteiten i.v.m. onze zintuigen. We hadden vier activiteiten en schoven in groep door zodat iedereen alles kon doen.

Activiteit 1: Een proefspel om de smaak zuur, zoet, zout en bitter te ontdekken. Dit leverde heel leuke beelden op.
 
 


Activiteit 2: Een voelspel met allerhande fruit

 
 
Activiteit 3: Voorwerpen leggen bij het juiste zintuig.

 



Activiteit 4: We leerden dat we onze zintuigen niet kunnen missen.
 
Gaan zitten zonder handen te gebruiken. 
 
 
Huis tekenen zonder te zien.

 


 
 Het was een leuke speelse manier van leren. We hebben er allen van genoten.