maandag 29 september 2014

Bingelen maar!

Bingelen maar!

bingel.jpgVanaf vandaag kunnen onze eersteklassers extra oefenen voor taal, rekenen en wo op het internet.

Dit kan via de website ( www.bingel.be ).
De oefeningen sluiten perfect aan bij wat we in de klas doen.
Bovendien geeft de leerkracht de oefeningen in zodat de kinderen geen verkeerde opgaves kunnen maken.
De leerkracht kan ook zien welke oefeningen jullie al gemaakt hebben. Op die manier volgen we de vorderingen van de kinderen op.
De oefeningen zijn leerrijk en leuk!
Om aan te melden op de website heb je o.a. een schoolcode, je klasnummer en een eigen wachtwoord nodig. Deze gegevens kreeg uw kind vandaag mee samen met een infobrief over Bingel.
  
Ik wens jullie alvast veel plezier!

Thema: Mijn lijf

Tijdens de lessen W.O. leerden we vandaag over onze zintuigen (horen, zien, ruiken, proeven en voelen). We werkten in groepjes en deden tal van proefjes om te zien hoe moeilijk het wel is als we één van onze zintuigen niet kunnen gebruiken. We leerden dat we geen van onze zintuigen kunnen missen. We bekeken ook een filmpje over kinderen die slechtziend zijn of blind zijn en hoe hun school en hun omgeving hieraan aangepast zijn. Wijzelf hebben ontdekt en aan de lijve ondervonden hoe het voelt om één van onze zintuigen te moeten missen.
Proeven van zout, zoet, zuur, bitter.

Wat hoort bij welk zintuig?

Fruit voelen en raden.


Muziek horen en raden.

Stappen door de gang op 1 been.

Een huis tekenen met een blinddoek op zodat je niet kan kijken.

Een knappe prestatie!

Oei, niet gemakkelijk!

Waar hoort deze punaise bij?

Wij hebben alles gevonden! Knap gedaan!

Lekker???

Waar ligt het fruitje?

Oei, wat gaat er komen?

Hier zijn ze actief bezig.

Niet gemakkelijk om op een stoel te gaan zitten als je je handen niet mag gebruiken.

Bang afwachten wat er wordt gegeven.

En nu is het wisseltijd.

Een foppertje... twee instrumenten tegelijk gebruikt :).

Drinken zonder je handen te gebruiken. Niet eenvoudig.

Een knoop in een touw leggen met 1hand.

Joepie, het lukt. Ik heb een knoop!

zondag 28 september 2014

Info over toetsenkaft.

Deze week gingen al heel wat toetsen mee naar huis. Er zat elke keer een begeleidende brief bij. 
Hier toch nog een korte toelichting.

LEZEN:


Telkens wanneer een kern bij lezen teneinde is, volgen er achteraan in ons werkboekje drie controletaken. Die moeten de kinderen zonder extra hulp maken. Op die manier kunnen we zien of er nog tekorten zijn en hoe we die met extra ondersteuning en remediëringstaken kunnen wegwerken.
De werkboekjes krijgen de kinderen mee naar huis. Zo kan je als ouder een kijk krijgen op wat we zoal geleerd hebben en hoe je zoon/dochter het doet. De normen zijn terecht streng. Op elk van de controletaken mag je niet meer dan 2 fouten maken. De leestoetsen die worden afgenomen zitten in de toetsenkaft. Ook hier zijn de normen zeer streng. Een 7/10 is voldoende.

REKENEN:

Zelfde manier van werken als taal. Bij het afronden van een sprong wordt er telkens een toets afgenomen om te zien of het kind de leerstof onder de knie heeft. De duimen op de toetsen geven de score aan van uw kind. In een eerste leerjaar liggen de normen nog enorm hoog. Niet meer dan twee fouten mag uw kind maken.

Zowel bij taal als bij rekenen is een remediëringstaak of verrijkingstaak voorzien voor uw kind.
Het is echter niet de bedoeling om deze bundel op één dag af te maken. Elke dag 1 blaadje is voldoende. Gelieve al dit materiaal telkens terug mee te geven naar de klas zodat we uw kind goed kunnen blijven opvolgen.

W.O. (Wereldoriëntatie):
De thema's die aan bod kwamen in de maand september werden getoetst.

vrijdag 26 september 2014

Verkeersweek van 22-26 september

Deze week werd er op school en dus ook in ons eerste leerjaar veel geleerd over het verkeer.
Maandagmorgen kwam de politie op bezoek. De wijkagent legde uit wat we moesten doen bij nood, wat haar taken zijn en welke materialen zij gebruikt. Een leerrijk halfuurtje waarbij we onze oren moesten dichthouden toen ze vertrok met luide sirene. Had er iemand het noodnummer 101 of 112 gebeld?


 
 
 
 
We leerden in de namiddag veilig stappen op de stoep. Zelfs een hindernis op de stoep kunnen we veilig voorbijgaan langs de huizenkant. Wanneer we met de auto rijden hebben we geleerd veilig uit te stappen aan de stoepkant. Iedereen had ook zijn fluo aan en was vandaag milieuvriendelijk naar school gekomen. Op deze manier geraken onze spaarkaarten wel vol op vrijdag! Millo, onze verkeersheld, was blij dit te horen. Hij kwam een kijkje nemen in de klas.

 
 
 
Dinsdag dansten we samen met Millo het verkeerslied van Aya. Iedereen van de klas had zijn fluo aan en iedereen was veilig te voet, met de fiets of autobus naar school gekomen. Kinderen die met de auto kwamen zetten deze iets verderop. Knap gedaan! Het verdiende een dikke duim van Millo.
 

Woensdag was het moment daar om ons in het verkeer te begeven. Onder begeleiding van 2 agenten en 3 mama's lukte het ons om onze buurt rondom de school op een veilige manier te verkennen. De agent en de juffen gaven hen nog enkele tips en tricks mee.


Donderdag was het scholencross. Veilig met de bus meerijden (gordel aan) werd geoefend.

Vrijdag werd er hard geoefend op fietsbehendigheid. We leerden stappen en afstappen van de fiets aan de rechterkant en namen afscheid van Millo. Hij komt zeker nog een keertje terug om te kijken hoe we het er van af gebracht hebben dit jaar. Hopelijk verloopt het verder op een veilige manier!



















Langs deze weg wil ik alle ouders nogmaals bedanken die hebben meegewerkt om deze projectweek te doen slagen. Een welgemeende dank aan allen van jullie die extra inspanningen leverden!