donderdag 15 januari 2015

Poefjes met eieren

Vandaag was het een echte ei-dag. We deden na de middag tal van ei-proefjes. De kinderen kwamen heel wat nieuwe dingen te weten. Benieuwd of ze het nog allemaal onthouden hebben en het thuis konden navertellen.
Hier alvast een tipje van de sluier voor de nieuwsgierigen:


1)Een staand ei.
Een rauw ei kan je laten staan op de tafel door eerst zout onder te leggen en dit nadien voorzichtig weg te blazen.

2) Een ei is ijzersterk.
Wist je dat zelfs onze sterkste binken van de klas een ei niet met één hand konden stukknijpen?
Zelfs toen we op vier eieren 4 zware kaften van de juf legden bleven de eieren heel. Vier eieren kunnen liefst 10 kilo dragen. Wanneer je op een ei eerst klopt op de bank breekt het wel.


3) Een gekookt ei draait sneller dan een ongekookt ei. 


4)  Een rauw ei zinkt in een glas met water, een gekookt ei drijft boven.
 In een glas water met veel zout blijft een rauw ei ook boven drijven.


5) Een hardgekookt ei zonder schaal toch door een fleshals kan wanneer we enkele lucifers in de fles doen. Wanneer we er warm water op gieten kunnen we het ei weer heel terug uit de fles halen.

Al deze proefjes kan je thuis nog eens herdoen.
Wij beleefden in de klas alvast heel veel plezier aan deze activiteit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten