maandag 30 september 2013

Bezoek aan Sint-Jozef ziekenhuis te Malle


Maandag, 30 september 2013, brachten onze eersteklassers samen met juf Nancy en juf Peggy een bezoekje aan het Sint-Jozef ziekenhuis te Malle. Begeleidster, Ria Verhoeven, stond ons met een stagiaire op te wachten aan de inkomhal waar een grote draaideur voor de eerste leuke ervaring zorgde.

Hier kreeg ‘onze mama’ Aya een eerste rol toebedeeld. Zij mocht een ‘papa’ kiezen welke Tiggo werd en kreeg een zak onder haar trui gestoken. Ze werd plots een hoogzwangere mama. ‘Papa’ Tiggo mocht meteen met koffer en mama het ziekenhuis binnengaan op zoek naar de balie waar hij meteen een rolstoel meekreeg en de opdracht om naar de tweede verdieping ‘Materniteit’ te gaan. Gelukkig konden we met heel het gevolg in 1 lift mee naar boven.
 
 Boven aan de balie stond ‘vroedvrouw’ Romy ons op te wachten.  Zij begeleidde de ouders naar de arbeidskamer waar mama Aya op een echt ziekenhuisbed mocht gaan liggen. ‘Hulpverplegers’ mochten het bed mee omlaag doen en schuin zetten zodat het voor mama Aya comfortabel werd. Toen ze de baby voelde duwen reden de kinderen het bed naar de verloskamer. Voor velen een openbaring. Het leek volgens hen op de kamer van de tandarts want daar hangt ook zo’n grote lamp aan het plafond. Yara, onze gynaecologe van dienst, kwam eraan te pas. Het hoofdje van de baby was al te zien.  Eindelijk het moment waarop mama had zitten wachten. Het was een meisje! De trotse ouders kozen de naam ‘Joels’.
De navelstreng werd doorgeknipt en de eerste zorgen werden toegediend onder een verwarmde lamp. Uit de neus en de mond werden de slijmpjes gezogen. Ons Joelske werd meteen gemeten en gewogen en kreeg een mutsje, armbandje en een pampertje aan. Daarna brachten we nog een kort bezoekje aan de kraamafdeling met echte kleine spruiten van een paar dagen oud.





Van hieruit ging het richting kinderafdeling waar we de stilte zeer zeker respecteerden.  Zoë speelde haar rol als ‘ziek kindje’ zeer goed. Zij werd meteen in een ziekenhuisbed gelegd waar ze eerst de leuke dingen te horen kreeg zoals: verwennen, tv kijken, spelletjes spelen, kleuren, … Toen Ria begon te vertellen over de bedpan, spuitjes,… was Zoë vlug genezen en sprong ze weer het bed uit.













 
 Daarna brachten we nog een blitsbezoek aan de Radiologie en de Spoedafdeling waar we de MUG en de ziekenwagen eens van zeer dichtbij mochten bekijken.  







                                      


Na een drankje en een koekje keerden we  tevreden terug naar school. Voor iedereen van ons was dit een zeer leerrijke en aangename ervaring met het ziekenhuis. Hopelijk moet er niemand van hen weer snel naar toe.

Een speciale dank gaat hierbij uit naar Ria Verhoeven die onze kapoenen weer een leerrijke voormiddag bezorgde. Zeker voor herhaling vatbaar!  

Juf Nancy en juf Peggy


Geen opmerkingen:

Een reactie posten